Veel gestelde vragen
Pensioenplanning
Het wettelijk pensioen is slechts een van de drie pijlers van pensioenopbouw. Naast dit wettelijke pensioen (eerste pijler) kun je ook sparen via aanvullende pensioenopbouw binnen de beroepssfeer (tweede pijler) en met eigen middelen privé (derde pijler). Voor werknemers gaat de tweede pijler vaak via een groepsverzekering, terwijl zelfstandigen gebruik kunnen maken van een IPT (Individuele Pensioentoezegging) of VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen).
Ja, producten binnen de tweede en derde pijler zijn fiscaal gunstig. Afhankelijk van het product kan je belastingvermindering oplopen tot boven de 50%. Voor werknemers is er de groepsverzekering, en zelfstandigen hebben diverse opties binnen de tweede pijler. De derde pijler is beschikbaar voor iedereen en kan zowel door werknemers, bedrijfsleiders als zelfstandigen worden gebruikt.
Een pensioenplan biedt doorgaans een hoger rendement dan een spaarrekening, mede dankzij fiscale voordelen die je belasting kunnen verminderen tot 50% van de gestorte premie. Daarnaast biedt een IPT zelfstandigen met een vennootschap de kans om bedrijfswinsten fiscaal gunstig over te hevelen naar privé. Zo kan een IPT ook worden ingezet voor vastgoedfinanciering. De vennootschap betaalt de premies, terwijl het kapitaal toekomt aan de bedrijfsleider.
Beide spaarvormen bieden fiscale voordelen en vullen elkaar goed aan. Langetermijnsparen heeft als extra voordeel dat je na de pensioenleeftijd kunt blijven sparen en vaak hogere premies kunt storten.
Bij overlijden voor de einddatum wordt het gespaarde kapitaal uitgekeerd aan de door jou gekozen begunstigde. In sommige contracten is de keuze van begunstigde beperkt tot naaste familie. Je kunt ook een aanvullende overlijdensdekking afsluiten, zodat je nabestaanden een extra uitkering ontvangen als het gespaarde kapitaal lager is dan het verzekerde overlijdenskapitaal.
Vervroegde opname is soms mogelijk, maar wordt afgeraden omdat je dan het fiscale voordeel over de jaren moet terugbetalen. Wel kun je een voorschot opnemen of het contract inzetten als onderpand voor vastgoedfinanciering.
De keuze hangt af van je risicovoorkeur. Tak 21 biedt zekerheid met een gewaarborgde rente en eventuele winstdeelname. Tak 23 biedt een potentieel hoger rendement afhankelijk van de prestaties van de gekozen fondsen, maar heeft geen gewaarborgd rendement. Je kunt ook beide combineren, en met Tak 21 kun je kiezen om de winstdeelname in een Tak 23 fonds te beleggen.
Ja, er gelden limieten op de bedragen die fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van het type product. Voor een optimale fiscale planning is professioneel advies onmisbaar.
Beleggingen
Bij Finaid maken we een passend plan, waarbij maximaal rekening wordt gehouden met uw risicoprofiel, en de beschikbaarheid die u voor uw geld wenst. Alles op maat van uw doelstellingen. Bovendien -wat het beleggingsaspect betreft- wordt vaak geopteerd voor een gespreide geautomatiseerde instap in de markten, waardoor uw risico blootstelling sterk daalt. Finaal wordt ook maximaal rekening gehouden met uw gemoedsrust, want dat is minstens even belangrijk dan het nastreven van hogere rendementen.
Ja, uiteraard. We werken met verschillende formules van kapitaalsgarantie, en gewaarborgd rendement. In functie van uw beleggersprofiel, bekijken we samen wat gewenst is, en hoe we een perfect evenwicht vinden tussen veiligheid en rendement.
Ja, beide zijn mogelijk. Het verschil zit vooral in de fiscaliteit (veel bedrijfsleiders zijn trouwens weinig vertrouwd met de uitstekende fiscale mogelijkheden die beleggen via de vennootschap met zich meebrengen), maar de beleggingsstrategie kan identiek zijn. Vaak is er binnen een vennootschap wat meer ruimte om risico te nemen dan privé. Maar alles gebeurt uiteraard in functie van uw wensen, en conform uw beleggersprofiel.
Alle oplossingen die wij bieden staan garant voor volledige beschikbaarheid van uw geld. U kan dus steeds uitstappen, wat ook de achterliggende reden (of geen reden) moge zijn voor het opvragen van uw centen. Onze specifieke aanpak, constante monitoring en bijsturing van de portefeuilles, heeft echter aangetoond dat minder goede prestaties een tijdelijk gegeven zijn, en zelfs kansen bieden. Deskundig advies is essentieel.
Uiteraard. Opvragen van de intresten “op afroep” is zeker mogelijk. Maar ook een maandelijkse uitkering van de intrest (zodat u een maandelijkse aanvullend inkomen op uw rekening krijgt gestort) is een heel populaire oplossing.
Bij de uitwerking van uw beleggingsplan wordt ook uw successie (tenminste, indien u dat wenst) onder de loep genomen. U wenst immers niet dat een groot deel van uw vermogen wegvloeit naar Vadertje Staat. We bieden u hiervoor oplossingen op meerdere fronten, waarbij u uw vermogen heus niet hoeft weg te schenken. Maar de erfbelastingen wel sterk getemperd worden.
De mogelijkheden op de financiële markten zijn eindeloos. Maatwerk en deskundig advies zijn daarom essentieel om een succesvol beleggingsplan uit te werken, dat streeft naar een passend evenwicht tussen risico en rendement, én waar u zich goed bij voelt. Op basis van uw beleggersprofiel stellen we een portefeuille op maat samen. Die kan bestaan uit cash, aandelen, fondsen, obligaties, edelmetalen, vastgoed of afgeleide producten zoals trackers. U bepaalt, wij adviseren en begeleiden.
In principe zijn er weinig voorwaarden, al kunnen bepaalde producten specifieke beperkingen hebben, zoals een minimale inleg.
Luxemburg biedt sterke bescherming via de "veiligheidsdriehoek", waarbij activa veilig worden beheerd en beschermd tegen beslaglegging. Dit sterke veiligheidssysteem kennen we in België niet. Luxemburg biedt daarnaast stabiliteit dankzij haar triple A rating, innovatie en een competitieve economie.
Een combinatie van sparen en beleggen is meestal het beste. Sparen biedt een buffer voor onverwachte kosten, terwijl beleggen zorgt voor een beter rendement, zodat uw koopkracht niet wordt aangetast door inflatie. De kracht van beleggen (mede door het rente-op-rente effect) wordt echter vaak onderschat. Bovendien houden veel burgers te veel geld op spaarrekeningen, waardoor men elke dag armer wordt (rente op spaarrekening dekt de inflatie niet).
Onze oplossingen zijn flexibel, en uw geld blijft beschikbaar. Er kunnen echter ideale beleggingshorizons en fiscale aspecten zijn om rekening mee te houden, afhankelijk van de specifieke belegging.
Ons beleggingsplan kan hier rekening mee houden, en dankzij de vrije dienstverlening binnen de EU kan uw belegging overal in de EU van kracht blijven, mits deze voldoet aan de lokale regelgeving. Onze oplossingen bieden sterke grensoverschrijdende mogelijkheden, zodat uw belegging ook bij een verhuis intact blijft.
Luxemburg biedt maximale flexibiliteit, en voordelen zoals multi-valutabeheer en directe toegang tot de breedste waaier aan beleggingsoplossingen en beste vermogensbeheerders wereldwijd. Dit alles zorgt voor een gediversifieerde en veilige beleggingsportefeuille, met gecombineerd een uniek veiligheidssysteem (de Luxemburgse Veiligheidsdriehoek), en een lage kostenstructuur. Alleen maar sterke voordelen in vergelijking met het gekende Belgische beleggingslandschap, wat uw rendementen ten goede komen.
Individueel beheer biedt bijkomend maatwerk, met een portefeuille afgestemd op jouw doelen en profiel. Bij een "fonds dédié" wordt het beheer gedaan door een geselecteerde vermogensbeheerder van uw keuze. U kan kiezen tussen adviesbeheer (elke investering wordt met je afgestemd) of discretionair (waarbij de vermogensbeheerder zelf beleggingskeuzes kan maken binnen vooraf bepaalde grenzen)