Waarom een successieverzekering?
Successierechten moeten in principe binnen de zes maanden na een overlijden vereffend worden, wat bij heel wat erfgenamen korzorgen teweeg brengt. Een successieverzekering kan een oplossing zijn voor wie bijvoorbeeld vastgoed erft en de erfbelastingen niet uit eigen zak wil of kan betalen.
Een successieverzekering is een overlijdensverzekering. De verzekering dekt een deel van de geschatte erfbelastingen die een erfgenaam na het overlijden van de erflater moet betalen. In bepaalde situaties is de erfbelasting zo hoog dat de erfgenamen een onroerend goed moeten verkopen om de erfbelasting te kunnen betalen met het risico dat het goed onder de normale waarde verkocht wordt. Naargelang de grootte van de erfenis kan de erfbelasting in rechte lijn oplopen tot 27 procent (in Vlaanderen) of 30 procent (in Brussel en Wallonië). Voor een verre nalatenschap (bijvoorbeeld tussen neven en nichten en mensen die geen familie zijn) liggen die tarieven nog hoger: tot 55 procent in het Vlaams Gewest en tot 80 procent in het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals Gewest.
In dit geval sluit de erfgenaam een polis af op het hoofd van de erflater. Want wanneer een de polis afgesloten wordt op naam van de erflater, zijn op de uitkering erfbeplantingen verschuldigd. De verzekeringsnemer kiest een kapitaal. De premie wordt bepaald door de grootte van het overlijdenskapitaal en de leeftijd van de erflater. In elk geval zal de premie maar een peulschil zijn in vergelijking met de erfbelastingen die in sommige gevallen moeten betaald worden.